top of page

Grupo cantosdelmundo-2020

Público·36 miembros

Bliny Doma Recept ((EXCLUSIVE))



Rozetřít kvasnice s 1 lžičkou cukru do 2 lžic vlažné vody a přimíchat 2-3 lžíce pšeničné mouky. Nechat na teplém místě vzejít (asi 15min.)Do velké mísy dát zbytek pšeničné mouky a 2/3 pohankové. Dobře promíchat, vytvořit důlek a vlít dovnitř polovinu mléka a kvásek. Dobře vypracovat v hladké těsto. Přikrýt mísu utěrkou a nechat na teplém místě nakynout (asi 3 hodiny).Znovu vypracovat těsto s přidáním zbytku pohankové mouky. Nechat nakynout další 2 hodiny. Znovu promíchat a po částech přidat žloutky smíchané se zbytkem mléka, rozpuštěné máslo, kyselou smetanu a špetku soli a cukru. Našlehat bílky, jemně je vložit do těsta a nechat stát po 30min.Smažit blini na trochu pomaštěné pánvi rozpuštěným máslem (používám rozříznutou bramboru, kterou namáčím do másla a mastím s ní pánev) na dosti prudkém ohni po obou stranách do zlatohněda.Podávat horké na míse s miskou másla, miskou kyselé smetany a miskou kaviáru na ledě, nebo uzeného lososa (používám marinovaného lososa, který si sama připravím a podobný recept je na Labužníku). Také jablečná kaše a kyselá smetana je dobrá.




bliny doma recept



Vypadá to jako palačinka, konzumuje se to jako palačinka, ale palačinka to není. Ruské bliny jsou místní variantou například francouzských crépes nebo našich sladkých palačinek. A není vůbec divu. Tento druh pokrmu je oblíbený po celém světě. Tenká placka z chutného těsta se plní nejrůznějšími náplněmi. U nás v Česku si je nejčastěji dopřáváme s marmeládou nebo skořicovým cukrem. Francouzské crépes se zase plní kaštanovým krémem nebo špenátem, šunkou a rozpečeným sýrem. A na východě Evropy jsou tyto placky, bliny, nejen svačinou či lehkou večeří, ale i vydatným obědem, protože se často dělají s masovou náplní.


Pro prastaré Slovany bliny svým kulatým tvarem představovaly symbol slunce. Dodneška se dokonce v Rusku slaví svátek, který je tomuto pokrmu zasvěcen. Jmenuje se Maslenici, což znamená týden másla, které se právě na bliny maže. Někde se bliny také podávají na pohřbu k uctění mrtvého. I když byste si naše české palačinky a bliny spletli, tak svým složením i svojí přípravou nejde o stejné jídlo. Důležitou vlastností těchto placek je, že zůstávají vláčné i třeba hodinu po dokončení.


Do mléka se nejprve přidá žloutek. Ve druhé nádobě se do mouky udělá důlek a vlije se do něj kvásek, který je složen z cukru, vlažné vody a čerstvých kvasnic. Dřív se používala téměř výhradně pohanková mouka, dnes se míchá s hladkou pšeničnou moukou. Použít můžete i droždí sušené. Mléko se žloutkem přilijete do mouky, promícháte a vmícháte ušlehaný bílek. Do těsta potom můžete přidat i rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu nebo med. Recept na bliny je totiž velmi častou položkou v domácích i veřejných kuchařkách, a tak existuje spousta jejich variant.


Těsto na bliny je o něco hustější a táhlejší než těsto na palačinky. Když jej vytvoříte, nechte ho chvíli odpočívat do té doby, než se v něm nezačnou tvořit bublinky. Jakmile začne těsto tímto způsobem pracovat, bliny udělejte na pánvi stejně jako palačinky. Ve velikostech porcí se meze nekladou. Někdo je dělá ve velikosti jednohubky, někdo zase s obvodem až 40 centimetrů. Ty velké se výborně skládají tak, že vám z nich náplň nepadá.


Snad všude na světě si lidé rádi plní jemné tenké placky různými náplněmi, v Česku jim říkáme palačinky a milujeme je s marmeládou, džemem, ale i se skořicovým cukrem. To ve Francii mají tenoučké crêpes a nejčastěji si je užívají s kaštanových krémem nebo se špenátem či šunkou a sýrem. V zemích, jako je Rusko nebo Ukrajina, chodí rádi na bliny, jemné placky s bohatou, často masovou náplní, která vydá za slušný oběd.


Jak se takové bliny vyrábějí a čím se obvykle plní, jsme se šli podívat do nového podniku Blin Prague. Právě tady obří palačinky chystají přímo před vašima očima a plní je vlastními náplněmi i dresinky.


Základem blinů je mléko, do nějž rozklepnete žloutek. Do druhé mísy vsypete mouku. Ačkoliv se ve východní Evropě připravovaly bliny tradičně z pohankové mouky, dnes už se běžně setkáte i s těstem, do kterého se přimíchává hladká pšeničná mouka nebo půl na půl hladká s pohankovou. Do mouky uděláte důlek a vlijete do něj kvásek připravený z cukru, vlažné vody a čerstvých kvasnic. Dnes se ale hojně využívá i droždí sušené, které se jen smíchá s moukou.


Než si ale bliny naplníme, chvíli si počkáme, minimálně tak dlouho, dokud těsto nezačne tvořit bublinky. Hotové těsto nemá konzistenci klasických českých palačinek, díky nakynutí je trochu hutnější a táhlejší. Naběračkou ho vlijeme na jemně pomaštěnou pánev, kde ho rozetřeme palačinkovou stěrkou. Klasicky opékáme z obou stran.


Zajímavou kombinací je i Schwarzwaldská šunka se zakysanou smetanou s bazalkou nebo se sýrem s modrou plísní a hruškou. Zkusit můžete i variaci na pastrami, kdy bliny naplníte rostbífem doplněným o hořčici, kyselou okurku a cibuli. V Blin Prague ale nejvíc frčí palačinky plněné sýrem, šunkou a salátem a doplněné o domácí dresink, opěvované jsou i ty s uzeným lososem nebo fetou a špenátem.


Jehněčí pilaf - Tento recept je varianta receptu původem z Turecka. Jinak pilaf je pokrm typický pro východní Evropu a Střední východ, o jeho původ se pere více zemí. Jak už to bývá, existuje stovky vyriant tohoto pokrmu!


Bezlepková velikonoční sekaná s cizrnou - Zabere to trochu více času, ale výsledek bude prostě skvělý! Vyzkoušejte tento recept na moc dobou velikonoční nádivku, kterou si mohou dopřát i lidé s alergií na klasickou mouku.


Po příjezdu do severozápadního českého města Louny, byla dva měsíce doma a snažila se naučit alespoň trochu česky, než nastoupí do školy. Děti ji zde rychle přijaly mezi sebe a tak naštěstí nikdy nezažila, že by se jí někdo posmíval nebo na ni byl zlý.


Bliny. Typický pokrm pro toto období. Jedná se o speciální ruské palačinky, které se pečou na trzích, v domácnostech i v restauracích. Bliny jsou na povrchu potřeny máslem a většinou polité medem a smetanou. Každá správná hospodyně má doma svůj speciální recept na bliny. Mohou mít různé náplně, od marmelády až po kaviár. Tato tradice je pevně zakořeněná a nenechte se zmást, má i svoji symboliku. Kulatý tvar a žlutá barva palačinek mají připomínat slunce, které dá lidem do konce roku novou energii a životní sílu.


Speciální aktivity během týdne. První den v pondělí se vytváří Maslenica. Jedná se o postavu ze slámy symbolizující zimu, podobně jako u nás Morana. Děti ji oblékají do starých ženských šatů, různě ji zdobí a se zpěvem s ní chodí na koledu. Poté ji umístí na vrchol zasněženého svahu. Úterý je ve znamení her. Celá vesnice jezdí na saních, konají se lidové festivaly a loutková divadla. Lidé chodí v maskách a navštěvují sousedy. Středa patří návštěvám u příbuzných, konají se hostiny a pojídají se bliny či jiné pokrmy. Ve čtvrtek přichází vyvrcholení zábavy a her a pořádají se hlavně pěstní souboje. I v pátek a sobotu lidé navštěvují domovy svých příbuzných. V neděli se prosí o odpuštění spáchaných křivd. Slaměná figura Maslenica se vynáší za vesnici či město a tam se na hranici za bujarého veselí spálí. Někde ji dokonce i pohřbí. Poté už nic nebrání příchodu jara, i když na to si v Rusku ještě nějaký ten čas počkají.


Rusko je so svojou rozlohou 17 100 000 štvorcových kilometrov najväčšou krajinou na svete. Rozprestiera sa v rôznych klimatických pásmach a, verte či nie, jedenástich časových pásmach. Zima je dlhá a chladná, zatiaľ čo letá sú primerane krátke. Impozantná krajina s rovnako pôsobivou kuchyňou, ktorá je známa po celom svete. Predstavíme vám všetko, čo o nej potrebujete vedieť, a tiež predstavíme chutné Ruské recepty.


V krátkom lete je veľa predvarenia a varu, aby ste sa o ne mohli starať počas chladných mesiacov, so zvláštnym zameraním na kyslá kapusta a nakladané uhorky lži. Apropo kyslé: to sa zdá byť preferovanou chuťou Rusov. Kyslá kapusta, nakladané uhorky a tiež sa hrajte na nespočetné množstvo receptov kyslá smotana, s ktorými sú napríklad dusené jedlá a polievky často rafinované, hrá dôležitú úlohu. Súčasťou je aj chlieb kysnuté cesto pečený.


Rusi naopak milujú pohánku. Pripravujú ho ako kašu alebo jednoducho používajú múku. Populárne ruské palacinky zvané bliny sa vyrábajú z pohánkovej múky. Mimochodom, bliny sú považované za národné jedlo a môžu sa jesť sladké ako dezert alebo slané ako hlavné jedlo.


Fanúšikovia výdatného jedla zaručene nájdu ruské recepty podľa svojho vkusu. Nezáleží na tom, či dávate prednosť vegetariánskym alebo mäsovým - pre obe skupiny sú pripravené chutné jedlá. Takže ak dávate prednosť domácemu vareniu v nemeckých jedlách, mali by ste nájsť aj jeden alebo druhý ruský recept, ktorý vnáša do rodinného menu závan čerstvého vzduchu. Existuje veľa príležitostí!


Když čekáte hosty, připravte něco moc dobrého. Základem vašich jednohubek může být opečená bageta, kousek foccacie nebo slaný krekr. Nebo si upečte základy z těsta, recepty jsou tady. 041b061a72


Acerca de

¡Te damos la bienvenida al grupo! Puedes conectarte con otro...

Miembros

  • Kosta Vasilhuk
    Kosta Vasilhuk
  • Совет Эксперта
    Совет Эксперта
  • Jack Smith
  • Faeroon Faeroon
    Faeroon Faeroon
  • Reno Smidt
    Reno Smidt
bottom of page